Inköpet av en solcellsanläggning (PV-anläggning) innebär alltid stora investeringar som bör löna sig så snart som möjligt. Det gör tillgängligheten ännu viktigare.
Vad ska du tänka på när det gäller solceller? Eftersom solceller installeras på taket eller på mark är de extra utsatta för åsknedslag och överspänningar. Om solcellsanläggningen skadas uteblir utbytet under reparationstiden. Dessutom uppstår ytterligare kostnader, exempelvis i form av byte av växelriktare. Med OBO är du alltid säker. Vi har omfattande systemlösningar som skyddar din solcellsanläggning mot åsknedslag och överspänningsskador.

Fördelar

  • Komplett system för nästan alla elektrotekniska krav på en solcellsanläggning
  • Systemlösningar för snabba och långsiktigt säkra installationer
  • Skräddarsydd support för upprättande och drift av solcellssystemlösningar
  • Mångårig erfarenhet och kompetens av skydd och försörjning av solcellsanläggningar
  • Praktiknära och detaljerade solcellsutbildningar
  • Välgrundade installations- och planeringshjälpmedel
  • Investeringsskydd och rättssäkerhet
 

Snabbguide

 

Systemlösningar

Anläggningar på snedtak

De flesta anläggningar på snedtak installeras på befintliga hustak. Installatören fäster solcellsmodulerna i takpannorna med takkrokar, monteringsskenor och modulplintar av metall. 

Anläggningar på platta tak

Solcellsanläggningar kan installeras både på lutande tak och på platta tak. Fördelen är att solcellsmodulerna kan monteras oberoende av vinkel.

Anläggningar på mark

Solcellsanläggningar på mark placeras på stora markytor som inte används till annat – det skiljer sig från den vanliga takmonteringen. Solcellsanläggningar på mark kan under gynnsamma förhållanden ge ett större utbyte. 

 

Oavsett typen av solcellsanläggning du tänker dig har OBO passande systemlösningar för följande kompetensområden:

 
 

Vanliga frågor

Vilka åtgärder måste jag vidta för att skydda en solcellsanläggning.

DIN VDE 0100-712 föreskriver att en standardiserad informationsskylt ska placeras vid elsystemets överlämningspunkt (husets anslutningsdosa eller huvudfördelaren). Informationsskylten kallas även brandkårsskylt och hjälper brandkåren att identifiera solcellsanläggningen. Släckningen genomförs då med lämpliga säkerhetsavstånd enligt DIN VD 0312.  Se också till att DC-ledningarna dras på ett säkert sätt. De behöver dras så att isoleringen skyddas mot skador. Det medför att personer kan räddas säkert vid en brand. Enligt VDE-AR-2100-712 ska skyddet utgöras av en lämplig isolering eller en brandskyddskanal, exempelvis PYROLINE® Sun PV.

Vad behöver jag till det yttre åskskyddet av solcellsanläggningar på tak?

God planering framför allt. För tillförlitligt yttre åskskydd av solcellsanläggningar behövs dessutom rundledare/flatledare, förläggningsstenar, åskledare, förband, hållare, expansionsstycken och andra systemrelevanta komponenter. Mer information om yttre åskskydd för solcellsanläggningar finns här.

Hur installerar jag ett yttre åskskydd tillsammans med en solcellsanläggning?

Ta alltid hänsyn till solcellsanläggningen i planeringen av åskskyddssystemet. Det säkerställer att åskskyddsanläggningen inte skuggar solcellsanläggningen så att utbytet minskar.  Själva installationen utförs på samma sätt som för andra åskskyddsanläggningar.

Hur upprätthåller jag separationsavstånden i åskskyddssystemet om det finns en solcellsanläggning?

Separationsavstånden hos åskskyddsanläggningen anges i VDE 0185-305-3. Om inte avstånden kan upprätthållas med ett konventionellt åskskyddssystem kan separationsavståndet minskas med upp till 90 cm med hjälp av OBOs olika isCon-avledningar. Mer information isCon-systemet finns här.

Hur kan dragavlastningen åstadkommas för kablar som installeras lodrätt till en solcellsanläggning?

Lodrät försörjning kan säkras på olika sätt. Som regel gäller att kablar eller ledningar ska fästas på avstånd från varandra på lämpligt sätt ifall dragningstypen inte har stöd överallt.

Kabelstegsystem är optimala lösningar för lodrät dragning. Kablarna kan även dras direkt på väggen. Profilskenor med tillhörande bygelklämmor, eller enkla klämmor, sätts då fast direkt i väggen eller i en ståldetalj.

Hur skyddar jag växelriktaren optimalt i en solcellsanläggning?

För att växelriktaren ska skydda solcellsanläggningen optimalt ska ett överspänningsskydd också användas på DC-sidan. På AC-sidan ska minst ett överspänningsskydd installeras vid inmatningspunkten till elsystemet. Om växelriktaren har mer än 10 m ledningslängd från inmatningspunkten ska ytterligare ett överspänningsskyddet placeras direkt före växelriktaren på AC-sidan.

På elanläggningar med yttre åskskyddssystem ska alltid en avledare typ 1(+2) installeras på AC-sidan. På DC-sidan behövs en avledare typ 1(+2) om solcellsanläggningen är galvaniskt ansluten till det yttre åskskyddssystemet. I övriga fall räcker det med överspänningsskydd typ 2.

Hur drar jag kablar i utrymnings- och räddningsvägar om det finns en solcellsanläggning?

Om installationerna finns i utrymnings- och räddningsvägar måste DC-ledningarna för solcellsanläggningen kapslas. Byggkraven anges i de regionala byggreglerna.

Brandskyddskanalen PYROLINE® Sun PV är den idealiska brandskyddskanalen för brandsäker dragning av PV-likspänningsledningar. Kanalen uppfyller kraven som I-kanal enligt DIN 4102 del 11 för kabelinstallation i utrymnings- och räddningsvägar. Den uppfyller också kraven i VDE AR 2100-712. Kanalen består av vatten- och frostbeständiga brandfiberskyddsplattor i lättfiber av glasfiber (ej brandfarligt, byggnadsmaterial klass A1) och kan därför också användas utomhus.

 

Support

 

Krav

Ta ansvar och säkra anläggningen.

En mängd standarder och föreskrifter ska hållas när ett åskskyddssystem upprättas för en solcellsanläggning. Solcellsanläggningens installatör bär ansvar för att kraven uppfylls gäller i 30 år. Försäkringsbolagets krav tillkommer också.

Det fackföretag som installerar en elektrisk anläggning är juridiskt skyldig att överlämna den i felfritt skick.

Ägarens ansvar

Genom inmatningen av den utvunna energin omfattas nästan alla solcellsanläggningar av kraven för industriell användning. Anläggningsägaren har därmed skyldighet att underhålla, kontrollera och sköta anläggningen på ett fackmannamässigt sätt enligt föreskrifterna för förebyggande av olycksfall, i Tyskland BGV A3. 

Dessa regelbundna kontroller av den elektriska delen av anläggningen måste genomföras av en elektriker. 

Relevanta standarder

Installation av lågspänningsanläggningar
> DIN VDE 0100-100 (IEC 60364-1)
> DIN VDE 0100-534 (IEC 60364-5-53)
> DIN VDE 0100-410 (IEC 60364-4-41)
> DIN VDE 0100-443 (IEC 60364-4-44)
> DIN EN 60664-1 (IEC 60664-1)

Driftsättningsprovning och dokumentation
> VDE 0100-600 (IEC 60364-6)
> VDE 0105-100 (EN 50110-1)

Krav på solcellssystem för strömförsörjning
> DIN VDE 0100-712 (IEC 60364-7-712)
> DIN EN 62446 (IEC 62446)
> DIN CLC/TS 61643-12 (IEC 61643-12)
> DIN CLC/TS 50539-12 (CLC/TS 51643-32, IEC 61643-32)
> VDE 0185-305-3 bilaga 5

Åskskyddsanläggningar och jordningssystem
> DIN EN 62305-1 till -4 (IEC 62305-1 till -4)
> Lokala kompletterande krav (exempelvis nationella byggregler i Tyskland)
> DIN 18014
> DIN VDE 0100-540 (IEC 60364-5-54)

Brandskydd för solcellsteknik
> VDE-AR-E 2100-712

Byggföreskrifter
> EN 13501-1/-2, DIN 4102-1/-2 regler för brännbarhet hos byggmaterial och byggprodukter
> De nationella eller regionala byggreglerna ska beaktas beroende på användningen av byggprodukter. Det omfattar exempelvis nationella förordningar i Tyskland, VKF-reglerna i Schweiz och OIB-direktiven i Österrike

Listan kan dessutom vara ofullständig! Ta även hänsyn till de gällande lokala och juridiska kraven.

Är du osäker på vilka åtgärder du måste vidta för att skydda din solcellsanläggning? Då finns det hjälp i form av vår bild som guidar dig stegvis genom lämpliga skyddsåtgärder. 

 

Kontakt

OBO Bettermann AB

Support

+46 (0)42 32 82 00info@obobettermann.se

Eller använd vår kontaktformuläret

Tilltalsnamn

* Obligatoriska fält

Du väljer själv om du vill kontakta oss via detta formulär eller via andra kommunikationsvägar. Om du vill utnyttja möjligheten så ber vi dig bara att fylla i de obligatoriska fälten – uppgifterna är sådana som vanligen återfinns i din e-postsignatur – informationen är nödvändig för att din förfrågan ska kunna besvaras på ett bra sätt. Du väljer också själv om du vill ange ytterligare uppgifter som kan behövs för att få ett personligt och ändamålsenligt svar. Detaljerna om hur vi behandlar uppgifterna hittar du i våra dataskyddsbestämmelser.