Building Information Modeling

En ny form av planeringsmetodik som innebär planerings- och byggprocesser för byggnader simuleras och optimeras med hjälp av omfattande digitala modeller.

Building Information Modeling

Få ämnen får i dagsläget så mycket uppmärksamhet som Building Information Modeling (BIM). I det här sammanhanget pratar man om byggnadsinformationsmodellering, digital byggnadsmodell eller digital planering. Överallt hör och läser man att den idag redan stora betydelsen av BIM i byggsektorn kommer att öka i framtiden. Samtidigt fruktar många projektledare att de kommer bli beroende av BIM, eftersom man kommer att sakna en detaljerad överblick över användningsområdet och potentialen för den här planeringsmetoden. Vi vill ändra på det : Alla kan vinna på att använda BIM.

Vad står BIM för och vad betyder det?

Building Information Modeling (BIM) står för en ny början i planeringsmetodiken och inte, som det ofta förmodas, för en programvara, en licens eller ett certifikat. BIM innebär att simulera och optimera planerings- och byggprocesser för byggnader med hjälp av omfattande digitala modeller. Vid förvaltningen av byggnader över hela livscykeln erbjuder BIM stora fördelar gentemot traditionella planeringsmetoder, eftersom det alltid går att komma åt detaljerad information om alla byggnadskomponenter.

Vad betyder det i praktiken?

Projektledaren ska ställa in sig i nästa steg i utvecklingen av byggnads- och anläggningsplaneringen. Med BIM blir planeringen i framtiden mer detaljerad, transparent och kräver mycket mer samarbete. Den digitala byggnadsmodelleringen förutsätter en fungerande IT-infrastruktur, som alla som deltar i planeringen har åtkomst till. Samtliga data, ritningar, modeller och dokument sparas och förvaltas centralt. Ändringar syns direkt för alla.

Den största fördelen med BIM ligger i att projektdeltagarna alltid har samma information. Om det görs några ändringar, påverkar det genast hela projektet. Om exempelvis en dörr ändras i projektdatabanken, ändras alltid dörren i alla planer och dokument där de används. Därigenom minskas fel redan i planeringsprocessen, kostnader för korrigering av fel i byggfasen minskar märkbart och säkerheten i planeringen ökar.

De deltagande projektledarna använder i regel omfattande databaser som de olika komponenterna för planeringen baseras på och avbildas i planeringsprogrammen. Vid planering enligt BIM-metodiken ska dessa komponenter och objekt användas centralt med så mycket detaljer som möjligt och med enhetligt definierade parametrar. Under BIM-utvecklingen sparas inte bara detaljerade 3D-modeller av objekten, utan även mycket annan information om objektet. Därmed finns all information på en plats - den egentliga grunden för BIM. Här stödjer OBO Bettermann projektledaren genom att färdigställa de produktdata som behövs för planeringen på olika plattformar.

 

Använd produktområdet för att få tillgång till BIM-data

Kontakta oss om du har frågor om BIM!